KØBMANDSFORRETNING.

Hva` sku` det være? 🙂
Jeg ska` be` om en kasse af de kolde og fem Eiffel, tak 🙂

1
Fru købmand Fritz Ferdinand Nielsen ser til sin lille søn i barnevognen.

Min mands morfar – Fritz (Ferdinand) Nielsen – havde en købmandsforretning på hjørnet af Tingvej og Sundholmsvej, og det er til minde om ham og hans forretning, at min egen i legetøjsudgave har fået hans navn, vel vidende, at min forretning hverken sælger bøttesmør eller sild i tønde, som hans gjorde.

2
Fritz Nielsens forretning på Sundholmvej.

Apropos Sundholmsvej – kender du sangen om det gamle Sundholm?

På Sundholm der lær`man at feje
og hugge de hårdeste sten
der får man den kraftigste suppe
på knogler og dameben.

Synd, jeg ikke kan skrive noder, for melodien er næsten lige så smuk som teksten 🙂
Det gamle Sundholm hedder i dag ” Herbergscentret Sundholm”, og her laves vist ikke så meget suppe på dameben, men det er en helt anden historie.
Lad os gå videre med min lille købmandsforretning, som er en hjørneforretning ligesom Fritz Nielsens på Sundholmsvej.

3
Hjørnet med det store udstillingsvindue. Her kan far finde en fin julegave til mor 🙂

Da jeg overtog forretning, var den i ringe stand. Alle tre facader var skæmmet af fugt, ødelagte skilte og forrevne reklamer, yderligere manglede en af de store butiksruder.

4
På forretningens modsatte hjørne er et nysgerrigt barn ved at falde ud af barnevognen, det er vist “noget” med en hund …?

Inden døre så det lidt bedre ud, dog var også gulvet fugtskadet, og det samme var de elektriske installationer, som næsten var rustet væk.

Alt i alt et sølle syn, som længe havde skræmt kunderne væk.

I et par år var forretningen gemt væk i vores kælderen, for det gav ingen mening at sætte den i stand, hvis jeg ikke kunne skaffe et ordentligt varelager, og det holdt det faktisk hårdt med.

5
De første varer, fundet på et loppemarked.

 

6
Tre købmandsvarer i 1:1 og tre NÆSTEN identiske minikopier, 1 Madam Blå i 1:1 og to små Tekno kaffekander, fundet på loppemarked.

Jeg søgte på loppemarkeder, hos andre samlere og på auktioner, alligevel gik det KUN for langsomt – faktisk var jeg ved at give op, da jeg ved et besøg på Køge Legetøjsmuseum uventet fik den største gave, man kan tænke mig.

Oliver (ejer af Køge Legetøjsmuseum) havde en samling af de etiketter, som legetøjsfabrikken Keike i sin tid fremstillede til de små naturtro købmandsvarer fra 40`erne og 50`erne.

7
Fra Olivers udstillingsmontre.

Fra Keike havde han også en samling små kopier af de reklamer og skilte, som i samme periode prydede danske købmandsforretninger, og dermed også købmandsforretninger i legestørrelsen.

Og tænk, Oliver forærede mig uden videre etiketter til en masse forskellige varer, og reklamer og skilte nok til, at jeg kunne føre min forretning tilbage til sit oprindelige udseende, jeg er ham stor, stor tak skyldig.

På billedet fra Køge legetøjsmuseum kan man se lidt af Olivers samling, de små papirer ligger i en af de sjældne salgskasser, som stod i mange legetøjsforretninger.

I hvert af disse kassers nummererede rum lå de små købmandsvarer, og foran kassen kunne børn så stå og udvælge netop den vare, som skulle med hjem til deres egen forretning.

En tilsvarende salgskasse har jeg i min egen samling, jeg syntes, den fuldender fortællingen om min og alle de andre lege-forretninger fra den tid.

8
Min egen salgskasse, fundet på antikmarkedet i Forum.

Jeg mindes ikke noget hyggeligere museum end det i Køge. Her var altid kaffe på kanden og altid tid til en snak, og ofte fik både børn og voksne lov til at undersøge det udstillede legetøj.

Oliver er et usædvanligt menneske, altid villig til at hjælpe andre samlere, og altid villig til at øse af sin viden, synd museet nu er lukket, det er meget stærkt savnet.

Med Olivers gave fik jeg blod på tanden, nu skulle forretningen vækkes til live.

Normalt vil jeg aldrig pynte på gammelt legetøj, det er jo netop det oprindelige, mikset med tidens tand og sporene af børns leg, som er charmerende.

Men ved købmandsforretningen måtte der gøres lidt, hvis den skulle være en glæde for øjet, dog var det kun facaden, jeg ville pifte op, alt andet skulle forblive i original stand.

9
Fru Else Georgia Nielsen har travlt i forretningen.
10
Kan du nære dig, dreng!

Jeg slæbte forretningen med til Flügger, hvor man har et apparat, som kan ”måle” sig frem til en eksisterende farve, jeg kom da også hjem med en nøjagtig kopi af forretningens oprindelige ”materiegule murværk”.

Jeg malede de tre facader, hvorefter de fine reklamer og skilte fra Oliver blev sat op på de steder, de gamle lasede havde siddet.

Der kom også en ny rude i facaden, og den elektriske installation blev fikset, de sidste detaljer kan jeg takke min hjælpsomme mand for.

11
”Med blanke sko man kommer vidt, brug derfor TIT og TITTO tit”, står der på døren!
001
Forretningens køleskab, en meget holdbar model fra 30`erne.
13
En barnepige har overtaget fru Else Georgia Nielsens søn, han vil ikke sove, nu kan han i stedet få en kiks.

I de følgende uger blev der herhjemme fabrikeret købmandsvarer. og langsomt udfyldte de spritnye varer pladsen mellem de relativt få gamle, jeg havde skrabet sammen.

Men der kom også andre varetyper, se bare hvordan det store udstillingsvindue bugner af køkkentøj til fruen!

Og på flere hylder ligger metervarer af den fineste slags, her kan husmoderen finde stof til sin nye kjole og til børnenes tøj. Men også på manden er der tænkt, man har både skjorteknapper og tobak på lager.

Men vigtigst for børnene er nok hylden med legetøj, og de store glas med sukkergodt, se bare ham den sliksyge dreng på billedet!

Jeg syntes, det er blevet en velassorteret forretning, her mangler vist ikke andet end bøttesmør og sild i tønder, som var lagervarer hos den gamle Fritz Nielsen, men med min forretning har vi nok taget skridtet ind i en mere moderne tid, hvor smørret ikke sælges fra bøtte, og fisken ikke ligger ”som sild i tønde”.

Nu er det den grønne bil fra Kooperativa, som kommer med varer.

12
Der er kommet nye varer til lageret.

Bilen blev i sin tid fundet på tysk eBay, den var rasende dyr, men alle pengene værd, for uden friske varer, kunne forretningen næppe efterkomme de mange krav fra den kræsne kundekreds.

Og kunderne er strømmer til, de fleste er er fra 1910-20, mens jeg tipper forretningen til at være fra årene omkring 1940.

Men trods aldersforskellen må de gerne handle her, hvor der i forvejen sker så meget mærkeligt.

15
To små piger har været i byen for deres mor.
14
Der er læs på vognen.

Og med ”mærkeligt” mener jeg det rent bogstaveligt, for på loftet over forretningen bor en nissefamilie, som hver evig eneste december laver rav i den.

Der sker mærkelige ting, mens gode kristne sover, som man kan se på et af mine billeder – taget med skjult kamera – pågår der en livlig nissehandel, mens der pilles og rodes overalt.

 

16
Nissesalg ved nattetide – billedet er taget med skjult kamera.

I den gamle købmandsgård står julen for døren, vi håber meget på, at nisserne gemmer lidt af julevarerne til os andre.

Og med dette håb in mente, vil jeg bare sige, at jeg selv ønsker mig en stor bøtte lim, så jeg kan gå de gamle skilte efter i sømmene, de trænger flere steder til en kærlig hånd, det er som med gamle huse, man skal være over dem konstant.

 

7 thoughts on “KØBMANDSFORRETNING.”

 1. Dorthe, jeg har haft sådan en metaldukkevogn, som der er på et af billederne.
  Hvor er det hyggeligt og fint i din butik 🙂
  Kh
  Marie

 2. Tak Marie, jeg holder selv meget af min købmandsforretning, det har taget mange år at samle inventaret, men nu er den der til daglig glæde 🙂

 3. Kære Dorthe

  tusinde tak for kikket, meget spændende og flot som du har sat det hele op.

  Vi er to veninder, der er meget interesseret i at se dine butikker og madam blå køkkenet, er det muligt at vi kan komme forbi?
  Jeg kender Lene Bygfogede fra Herlev og har tit talt med Lene om det var muligt at komme og se dine ting.

  Håber det kan lade sig gøre.

  Legetøjshilsner

  Eva og Lene
  mit mobil nr er 22545140

  1. Kære Eva og Lene
   Tak for jeres hyggelige hilsen 🙂
   I er meget velkomne til at se forbi, dog vil jeg gøre opmærksom på, at jeg ikke har nogen stor samling, det er der mange som tror, jeg siger dette, for at I ikke skal blive skuffede ved et besøg.
   Jeg har taget mange billeder af min samling, men ofte har jeg bare flyttet om på tingene – altså lavet nye opstillinger – og taget nye billeder, det er det, som giver indtryk af en større samling.
   Desværre skal vi helt hen i maj måned, før jeg kan invitere jer, vi har nemlig gang i en lille ombygning, alt bliver derfor pakket i kasser og sat i kælderen, og så går det herefter slag i slag med håndværkere, familiearrangementer og andet.
   Men fra og med uge 19 har jeg ingen aftaler, og her kan I frit vælge en dato for et besøg.
   Har det jeres interesse, så giv mig et praj om, hvilken dato jeg skal reservere 🙂
   Jeg ser frem til at mødes med jer 🙂
   Hilsen Dorthe

   1. Det var en fantastisk historie og dejlige billeder. Jeg kendte forretningen og min faster Ebba var gift med sønnen Henry. Så der kom mange minder frem på nethinden Herligt

 4. Det var en fantastisk historie og dejlige billeder. Jeg kendte forretningen og min faster Ebba var gift med sønnen Henry. Så der kom mange minder frem på nethinden Herligt

 5. Kære Hanne Hornbo
  Tak for din hyggelige kommentar❤️?
  Hvor er det sjovt, at du fandt frem til min lille forretning og har kendt familien Nielsens forretning op Tingvej.
  Jan har sendt dig en kort mail.
  Hilsen Dorthe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *